DIVERTISMENT| Muzeul Brăilei “Carol I”, prezent în cadrul Expoziției de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sio, artistul cu origini în Brăila
Astăzi, 20 martie 2023, în centrul capitalei, are loc o expoziție inedită, o expoziție de artă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion. Ion Theodorescu-Sion a făcut parte din categoria celor mai importanți artiști din perioada interbelică. O parte din lucrările sale au fost împrumutate de Art Safari pentru a face parte din această retrospectivă națională.
Un număr de 150 de opere de artă provenite de la muzeele din întreaga țară au fost expuse pentru prima dată către public. Expoziția poate fi urmărită în cadrul Art Safari, de joi până duminică, 14 mai fiind ultima zi a expoziției.
Se poate spune că Brăila a găzduit o mare personalitate, un luptător pentru idealul Marii Unirii, dar și un mare pictor al zilelor de astăzi, deoarece, artistul cu mâini de aur era de origine din localitatea Ianca. Senzație-acesta este cuvântul care descriu operele sale, care la rândul lor reprezintă adevărate simfonii ce definesc specificul românesc.
Despre Ion Theodorescu-Sion se poate spune că a fost un unionist convins dar și un erou-militar din Primul Război Mondial. Evenimentul este marcat și de decorațiile dar și medaliile primite de acesta în cadrul Primului Război Mondial. Impresionismul, Pointilismul, Fovismul, Cubismul, Simbolismul reprezintă experiența în toate stilurile de care a avut parte Sion, studiind atât în România cât și la Paris.
Cele 8 lucrări cu o mare valoare ce fac parte din colecția Muzeul Brăila „Carol I” sunt: Natură statică, Natura stattică cu flori (2 lucrări), Pe gânduri (Portretul Luciei Popovici), Vas cu maci roșii, Migdali la Balcic, Autoportret și Compozițiile cu țărani.
“Lucia Popovici a fost o figură feminină foarte controversată în epocă, fiind cunoscută în cercurile sociale înalte ale Bucureştiului drept iubita filozofului Nae Ionescu. Sion a reprezentat–o din profil, Lucia fiind considerată în perioada interbelică drept una dintre cele mai frumoase femei din Capitală”, declară Maria Munteanu, ghid Art Safari.
Tot în cadrul Art Safari, mai pot fi admirate şi alte expoziţii de artă: Maeştrii picturii spaniole. Secolul al-XIX–şi apariţia Impresionismului, o expoziţie ce a fost creată în jurul impresionistului Joaquin Sorolla şi a lui Marioano Fortuny-un artist de un mare succes internaţional
O altă expoziţie de artă este “The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” . Împreună cu Asociaţia pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze şi Institutul Francez, aceasta face parte din categoria celor mai prestigioase premii din lume care s-au acordat artei contemporane.
Ultima,dar nu cea din urmă, este expoziția “Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?” carereprezintă o radiografie a artei supercontemporane, în sfera căreia se regăsesc 65 de artiști din marile orașe ale României, dar și ale Republicii Moldova. De la picturi, video art, artă digitală, până la instalații,obiect, artă textilă.