DivertismentNoutăți

DIVERTISMENT| Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Galați

Cu ocazia celebrării Poeziei, Ziua Mondială a Poeziei ne aduce în atenție o serie largă de evenimente organizată de  Biblioteca Județeană V.A.Urechia Galați și Consiliul Județean Galați.  Pentru buna desfășurare a acestui eveniment cultural și pentru a crea un eveniment de neuitat, un eveniment cu totul și cu totul special, vor mai lua parte și Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Sud-Est, BCR, Muzeul de Artă Vizuală, Colegiul Național Costache Negri, Cenaclul Noduri & Semne.

Joi, 23 martie 2023, începând cu ora 11:00, se va da startul primului eveniment ce se va desfășura în cadrul Colegiului Național Costache Negri, un eveniment ce poarta numele de „Ecoul Zilei Mondiale a Poeziei în…..Amfiteatru”.  Evenimentul va lua forma unei întâlniri a cadrelor didactice și a elevilor din cadrul Colegiului Național Costache Negri cu poeți și traducători de poezie.

Printre volumele ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului se numără: “Arborele de oraș și  “Mușcătura fluturelui japonez” prezentate de : Cătălin-Mihai Ștefan și Cornelius Drăgan; “Povești al căror freamăt se reazămă de-un clopot sub coordonarea lui Petru Iamandi;

Tot în cadrul acestui eveniment vor fi invitați și  Alina Marieta Ion, Iulian Grigoriu, Gabriel Nicolae Mihăilă și Leonard MATEI. Cei care vor coordona acest eveniment vor fi Elvira Alexandrescu și A.G.Secară, dar și profesorii Cristina Ciobanu și Cătălina Benea.

Începând cu ora 15:00, în cadrul Bibliotecii “V.A.Urechia”, mai exact în sala “Mihai Eminescu” va fi “Poezia la….Palatul Comisiei Europene a Dunării”. De asemenea, va avea loc și lansarea volumelor “Praline” și “Kolin.Un basm cehesc”.

Evenimentul continuă cu o lansare a unei antologii de poezie “Povești al căror freamăt se reazămă de-un clopot”, alcătuită și tradusă de Petru Iamandi, dar și lansarea volumului “Merlin-incantații pentru copii mari” de către Gabriel Gherbăluță, începând cu ora 15:40. Și aici vor fi invitați speciali precum Andrei Velea, Iulian Grigoriu, Brândușa Ilie și Simona Andrei.

De la ora 16:30 va putea fi urmărit recitalul liric Florin Dan Prodan &Dan Iordache, iar de la ora 17:00 va urma un alt moment liric NUEUPOEZIA, la care vor participa Florina Zaharia, Katia Nanu, Carmen Andrei, Stela Iorga, Alina Simona Dragomir, Valeriu Valegvi, Valeriu Mititelu, Alina Marieta Ion, Angela Ribinciuc, Alina Beatrice Cheșcă, Cătălin Enică, Darie Lăzărescu.

Între orele 18.00 și 19.00, va fi lansat „Arborele de oraș”  de către Cătălin-Mihai Ștefan. Invitatul special va fi nimeni altul decât Cornelius Drăgan, care va prezenta volumul multipremiat „Mușcătura fluturelui japonez”.

Vineri, 24 martie 2023, va avea loc o vizită a tuturor poeților,din oraș cât și din țară, la muzeele din orașul Galați, la ora 12:00 urmând un moment special pregătit la Muzeul de Artă Vizuală.

Evenimentul va fi marcat și de o serie de recitaluri intitulată “Poeți români contemporani la Muzeul de Artă Vizuală, dar și de numeroșii poeți români contemporani, printre care se numără Yigru Zeltil, Ovia Herbert, Cornelius Drăgan, Iulian Grigoriu, Gabriel Nicolae Mihăilă, Mihai Vintilă, Adrian Lăzărescu, Carmen Neacșu, Daniela Lăcrămioara Capotă, Anca Șerban-Gaiu, Carmen Andrei, Stela Iorga, Valeriu Valegvi, Andrei Velea, Alina Marieta Ion, Angela Ribinciuc, Alina Beatrice Cheșcă, Cătălin Enică, Darie Lăzărescu, Marius Grama, Marin Mârza, Gabriel Gherbăluță.

O lectura publică” va fi un alt punct de atracție al evenimentului în cadrul căreia se vor prezenta cărtile  „Praline”, „Kolin, dar și “Un basm cehesc” și „Cicatrici pe umbra mea”, semnate de Yigru Zeltil, Ovia Herbert și Marin Mârza.

După-amiază va fi o vizită între Tabăra de Sculptură în Metal Galați (Splaiul Dunării)/ Muzeul de Științele Naturii (taberele de sculptură în lemn – mini-recital la foișor sau în Grădina Japoneză).

La ora 18:30 va avea loc ședința Cenaclului Noduri & Semne, dedicată Zilei Mondiale a Poeziei, unde și aici vor fi invitați speciali: Ion Zimbru, Florin Dan Prodan, Dan Iordache, Yigru Zeltil, Ovia Herbert și Marin Mârza.

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button