EditorialNoutăți

Gloabelor

EDITORIAL Aurel STANCU, 21 aprilie 2023

Ca ziarist, de zeci de ani, m-am concentrat asupra prezentului. M-am aplecat asupra chestiunilor curente și a viitorului imediat al societății umane. A contat clipa.  Ce se întâmplă acum? Care sunt marile provocări și opțiuni actuale? La cine și la ce trebuie să fim atenți? Ce îi învățăm pe copii noștrii? Ce le lăsăm moștenire? Ce influențează viitorul planetei noastre în ansamblu? Vă vine sau nu să credeți, dar ce se întâmplă în zona Dunării de Jos are reverberații mondiale.

În mulțimea de întrebări fără răspuns prima idee care se desprinde este că nimic nu poate exista dacă se neglijează nivelul personal. Marile revoluții din toate epocile, deci și a noastră, s-au pornit, desfășurat, încheiat, bazându-se și pe legătura cu viața interioara a indivizilor. Toate crizele de orice gen nu au avut loc doar în guverne, bănci, parlamente, armate, etc, s-au desfășurat și în criza din neuroni și din sinapse. E o perioada unică până acum în care oameni de știință, corporații și guverne învață să pătrundă în creierul uman, în cel mai truism sinistru ca oricând. Rutina noastră zilnică influențează evoluția oamenilor și a animalelor din celălalt capăt al Pământului. Nefericirea și suferința gălățenilor trimite unda de șoc dincolo de oceane. Și invers.

În acest context, nevoia de oameni mari, de supervalori, de cuvântul respectat, de idoli onești, de slujirea viselor, de onorabilitate acordată statuilor vii omenești, de morala biblică, e mai importantă ca oricând. Din păcate, oamenii mari de azi habar nu au ce produc prin comportamentul lor și ce consecințe apar în modul  în care folosesc puterea de a remodela și a respecta viața. Peste tot în lume, oamenii așa-ziși mari, nu mai au iubire creștină, nu-l mai glorifică pe Dumnezeu, nu mai au nici  calitatea profesională să înțeleagă diferența dintre binele personal și cel colectiv  dar mai ales faptele lor sunt în rușinea lor. Unii sunt atât de proști încât nu își dau seama. Altora nu le pasă.

Uitați-vă bine la modelele noastre din zona Dunării de Jos: Galați, Brăila, Tulcea. Ca să mă opresc la exemplul cel mai apropiat, vă prezint  câteva fapte care, în mod normal,  ar fi trebuit să producă un cutremur și să împrăștie nesimțirea acestor oameni mari ce se cred nemuritori sau în mod fals, trăiesc cu impresia că vor lua cu ei titlurile, funcțiile și banii.

Întrebare: ați auzit de profesorul de sport, profesorul emerit de box Felix Păun? Nu cred. Doar cei din domeniu știu acest nume. Om modest, nu știe să mintă. În cariera lui didactică și în cea de antrenor a  muncit cu  dragoste, sacrificiu  și cu profesionalism. În 30 de ani s-a străduit să găsească, să șlefuiască și să scoată campioni pentru gloria românilor. Trăiește în Pechea. Ca oricare dintre oamenii anonimi, își pune sufletul, inima, mintea și oasele în slujba binelui. Pare o minune, dar realitatea este că acest antrenor de box de la Pechea, Felix Păun, a dat țării și lumii doi campioni mondiali la box. Pe Lucian Bute și pe Cristian Ciocan! În lume, mai ales în America, când un antrenor dă un campion modial, unul singur! devine erou național pe viață. Felix Păun, antrenor din Pechea, dă doi campioni mondiali și rămâne în anonimat! Lipsit de onoruri și de binemeritata recunoștinta, modest, la 60 de ani, Felix Păun caută cu aceeași pasiune să descopere noi campioni.

Clubul de box „Lucian Bute” din Pechea, acum un an jumate, din lipsa finanțării a fost dezafiliat de la Federația Română de Box, dar făuritorul de campioni și-a văzut de treabă. Și reușește să găsească un alt tânăr Iuli Andrei Bârsănescu, care la 21 de ani are un titlu de campion național și o medalie de aur, cât și o medalie de bronz la campionate naționale. Felix Păun nu e interesat de gloria lui. Se bate pe viață și pe moarte să îl ajute pe acest tânăr de 21 de ani să participe la calificările pentru olimpiadă. Prin desființarea Clubului de Box de la Pechea, Iuli Andrei Bârsănescu nu este legitimat nicăieri. Antrenorul lui vine la CSM Galați, Clubul Primăriei care are o secțiune de box cu 11 sportivi, plus Costel Burlacu antrenor, plus șefa cea mare, doamna Anastasia Bacalum! Șefa de la secția de box e apreciată în documente cu titulatura de expert sportiv! Așteptăm explicații asupra acestei „expertize sportive”! să știm să știm și noi în ce ramură sportivă o întâlnim. Ce se întâmplă la CSM Galați cred că merită o anchetă specială din partea unui „expert” special. Antrenorul campionului național a cerut ca acesta să fie legitimat la CSM Galați pentru ca în numele Galațiului să participe la toate campionatele naționale și internaționale și să ajungă la olimpiadă. Tânărul Bârsănescu nu este o speranță, este o certitudine, el fiind deja un campion național. Felix Păun explică Directorului de la CSM că nu dorește niciun ban, nici sală de antrenamente, că se va antrena la Pechea și toată cheltuiala pentru pregătirea boxeurului cu perspectivă uriașă, o va suporta el. Era nevoie doar de o hârtie, pentru ca sportivul să urce în continuare în ring, mama ei de hârtie! Dar responsabilii cu boxul de la CSM Galați refuză să îl legitimeze pe un campion național. Cum Bârsănescu este chemat la lotul național iar întâlnirea are loc la Brăila unde se află că acesta nu mai e legitimat nicăieri, atunci CSM Brăila îl legitimează pe loc! Din acest moment, gălățeanul Iuli Andrei Bârsănescu, refuzat de ai lui, va aduce glorie sportivă Brăilei. Deja în data de 08 aprilie a luat medalia de aur la Cupa României la Box pentru seniori.

 Niște incompetenți lipsiți de sentimente, de onoare, de rușine, într-un gest nesimțit refuză o decizie simplă, inofensivă care ar fi putut fi numai în favoarea Galațiului. Nu-i costa nimic, niciun ban, nicio amenințare a poziției doamnei director de acolo, nicio fisură în sudura lor mafiotă, nimic. Doar o banală legitimație ca Iuli Bârsănescu să poată boxa pentru calificarea la olimpiadă având o șansă uriașă.

Acum acest mare campion gălățean  aduce medalii pentru Brăila!? Antrenorul Felix Păun, cu o lacrimă pe obraz, în plină emisiune la RTV Galați a comentat situația inimaginabilă: “Regret că nu s-a vrut să se aducă medalii pentru orașul nostru,  casa lui în realitate” .

Daca în modul ăsta irațional este tratat un campion național în prezent, să vedem cum e tratat un campion european, locul 5 la Olimpiada la Lupte, un mare antrenor de Națională, Petrică Poalelungi. Ajuns la peste 80 de ani, fără casă, cu o pensie modestă, nu una specială, acest campion european și antrenor emerit, nu are casă. Aflând treaba asta, ca să se bage în seamă, viceprimarul Sorin Enache scrie pe Facebook că a rezolvat problema. În realitate, lui Petrica Poalelungi, i s-a oferit o garsonieră cu chirie cu 1.000 de lei în avans și o chirie de 1.000 de lei pe lună. Acesta e ajutorul! Pe urmă, dl. viceprimar l-a uitat, l-a abandonat, s-a mulțumit să mintă opinia publică și să se supere pentru faptul că marele fost luptător i-a bătut obrazul la Rtv. Dar ce contează un campion european și olimpic, locul 5 în lume, în fața unei valori superatomice ca viceprimarul Sorin Enache? Oare unde a fost el să ia lumina de Paște? Dar primarul? Întrebarea nu e una retorică, e una plină de curiozitate pentru că lumina luată de la Dumnezeu pentru ei e stinsă.

Sorin Enache, reprezentant al feudalismului democratic gălățean, e insensibil  la orice suferință umană. S-a apelat la el  să propună Consiliului Local ca un tânăr bolnav de cancer să primească licență pentru a efectua prin firma lui o activitate de taximetrie. Așa ceva să i se ceara lui Sorin Enache? Evident că  a refuzat motivând ca îi este frică de împotrivirea opoziției. De unde știa dacă nu a apucat să propună nimic? De fapt, dacă tânărul bolnav de cancer primea licența asta, le strica lor joaca mafiotă cu taximetria în oraș. Nu oricine poate primi licența pentru taximetrie și nu gratis, nu-i așa? De ce să fie ajutat un tânăr bolnav de cancer, să se descurce!

În ziua de azi,  e foarte greu să-ți stăpânești sentimentele de furie când vezi atâta ticăloșie dublată de o  nesimțire nemărginită!. A găsit o senzațională formă de pedeapsă marele nostru actor Ernest Maftei. Acesta are un poem care se cheamă “Blestem”:

înghiți-v-ar pământul gloabe

ce ați legănat țara pe dric

și ne-ați pus neamul în patru labe

ajungă-v-ar blestemul biblic..

Nu o să scăpați mă gloabelor. Amin! (Sursa foto: Pro Braila.ro)

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button