EditorialNoutăți

Groparii turismului

EDITORIAL Aurel STANCU, 05 mai 2023

Una dintre problemele fundamentale ale oricărei economii este mediul de afaceri autohton. În cariera mea am avut onoarea de a mă întâlni de mai multe ori cu marele economist Anghel Rugină, fost consilier economic  a  patru președinți americani, fiecare cu două mandate. O somitate mondială, un savant al acestui sector vital pentru existența planetei unde cifrele sunt reci și imparțiale. De fiecare dată, Anghel Rugină, de loc din Tecuci-Galați, mi-a explicat pe larg că cea mai importantă structură a unei economii naționale este mediul de afaceri autohton. “Orice economie națională se bazează în primul rând pe mediul autohton de afaceri ca să nu ajungă o colonie”. “Și acum în era globală cu multinaționalele acestea?” m-am mirat eu. “Ce este acum este de abecedar, doar mediul de afaceri autohton te salvează de colonialism!” Afirmația e înregistrată, interviurile au fost publicate cu mulți ani în urmă în cotidianul Viața liberă, pe vremea când făcea presă adevarată.

Așadar, în loc să stăm în genunchi în fața multinaționalelor care au ocupat țara, ar trebui să ne dezvoltăm iar guvernul să sprijine niște IMM-uri puternice românești ca să nu fim o colonie cum prognostica Anghel Rugină și cum crede astăzi economistul român Mircea Coșea. Trec peste atitudinea președintelui țării și a primului-ministru care,  într-un gest de sclavie maximă, au redus taxele OMV-ului la o sumă penibilă și mă voi referi doar la evenimentele petrecute în perioada sărbătorii zilei de 1 mai.

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru  Protecția Consumatorilor (ANPC) a criticat faptul că de 1 mai operatorii economici de pe litoralul românesc “gonesc turiștii cu prețurile discreționare pe care le practică și serviciile proaste pe care le oferă”. Mai mult, președintele ANPC a dat exemplu pozitiv Bulgaria și Grecia! Apoi a vorbit de construcții haotice, dughenizare lângă lux și de necesitatea unei curățiri substanțiale a întregului litoral. Ok. La rândul lui, ministrul Turismului și Antreprenoriatului, Daniel Cadariu, a declarat că stațiunea Costinești arată foarte rău și ia în calcul retragerea statului de stațiune pentru  această celebră locație. Bravo, Monsieure!

Conform comunicatului de presă publicat de Corina Marin, secretar general al  Federației Patronatelor din industria ospitalității și președinte de onoare RESTO Constanța se arată că în perioada lui 1 mai litoralul a primit peste 100.000 de turiști, gradul de ocupare fiind de peste 90%, zeci de mii de oameni participând la peste 400 de evenimente organizate pe plaje, în cluburi, pe  terase și în restaurantele din Constanța, Mamaia Nord, Eforie, Costinești și Vama Veche.

Unde e problema? Păi, e vorba de un adevăr sinistru pe care aceste două personaje politice, și ele sinistre, îl răstălmăcesc din dorința de putere și fără dubii de a distruge turismul românesc.  Conform tuturor standardelor internaționale, cam așa se întâmplă peste tot în lume, controale severe fără milă  se fac asupra operatorilor din turism înainte de deschiderea sezonului.  IMM-iștii de pe litoral nu mai cer de 20 de ani efectuarea acestor controale înainte de deschiderea sezonului. Domnul ministru, individ care nu a făcut nimic pentru  sectorul în care este demnitar, fiind cel mai fără de ocupație din tot guvernul român, cât și acest fanfaron Horia Constantinescu, președintele ANPC,  a ordonat într-o culme a prostiei, a incompetenței și a răului intenționat controale severe, unele după altele în timpul evenimentelor din perioada sărbătorii zilei de 1 mai. Adică, s-a dus peste organizatori chiar când se desfășurau aceste sute de manifestații pentru turiști. De ce au făcut așa ceva? Poate pentru  preamărirea imaginii lor politice, în condițiile în care amândoi sunt două nulități patentate. Poate pentru că acest gen  primitiv de acțiune ar putea pune la pământ litoralul românesc  pentru români. După ce că nu au făcut nimic pozitiv să-i sprijine pe operatorii de pe litoralul românesc, la început de sezon au venit și au tras cu tunul în aceștia. Graba a fost și lauda deșențată adusă turismului din Bulgaria și Grecia, dar la noi e prăpăd. E un gen perfid, e o trădare ordinară să discreditezi țara ta ca să nu mai meargă nimic și să-ți  trimiți poporul să se distreze în alte țări. Du-te tu, turist român, în Bulgaria și Grecia, spune ministrul Turismului și presedintele ANPC, adică oameni cu autoritate și responsabilitate maximă în domeniu, că litoralul românesc e praf. Eu am fost acolo și pot să spun de exemplu că  în Grecia am fost păcălit cu un titlu pompos de mâncare și preț piperat, în realitate, în farfuria mea fiind o obișnuită tocăniță de cartofi cu carne! Nu e prima dată când politicienii români procedează în acest fel. Ca să fure țara cu acte în regulă, așa a procedat și Adrian Năstase când a lansat afirmația aberantă că Sidexul pierde un milion de dolari pe zi și l-a dăruit lepădându-se de el.

În numele iubirii pentru turistul român, cei doi politicieni îl pun pe fugă de pe litoralul românesc! Dorm pe ei pentru acele interese românești și se trezesc față de cele străine.  Pentru că țara asta trebuie să moară! Nu pământul, ci poporul! E prea frumoasă și au pus alții ochii pe ea.

Ce faceți, guvernanților? Ce aveți de gând cu noi și cu țara? Ați transformat România într-o casă de închiriat și goniți, în grabă și spaimă, proprietarul. Se schimbă stăpânul din această țară, nu-i așa? Vai de voi, cei care vă străduiți să nenorociți tot ce e românesc. V-ați scufundat cu totul în păcate și fărădelegi, în orbire și nebunie sufletească. Litoralul românesc e frumos! Asta vă supără. Voi vreți să-l distrugeți și  să-l înstrăinați. Păi nu ar cam trebui să vă dăm pe voi, politruci incompetenți și trădători, afară și să ne păstrăm noi țara?

Sursa foto: borderless.ro

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button