I.T.M| Acțiuni realizate de inspectorii I.T.M Galați
Noi acțiuni de verificare au fost efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Galați, în cadrul Campaniei Naționale privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor OG nr. 25/2014 în ceea ce privește încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.
Câteva dintre obiectivele acestei campanii făceau referire la:
- identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România;
- identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;
- identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat;
- garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară;
- verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă;
- creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;
- diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României.
În cadrul acestei campanii, inspectorii I.T.M Galați au efectuat 33 controale, 11 dintre acestea fiind susținute cu reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări al județului Galați, fiind aplicate astfel sancțiuni contravenționale unui număr de 12 angajatori. În acest sens, au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale, din care 7 amenzi în valoare totală de 119.800 lei.
Potrivit inspectorului Șef, Bogdan – Marius TRANDAFIR, în ceea ce privește munca nedeclarată, au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 80.000 de lei din care o amendă de 60.000 de lei unui angajator la care au fost identificați 3 cetățeni străini care lucrau fără să dețină un contract de muncă încheiat și o amendă în valoare de 20.000 de lei pentru un angajator, la care a fost identificat un cetățean străin care presta activitate deși avea contractul individual de muncă suspendat.
A fost aplicată și o amendă în valoare de 30.000 de lei pentru un alt angajator deoarece acesta primise la muncă trei cetățeni străini fără aviz de angajare.
Pentru toaste acestea au fost dispuse 42 măsuri de remediere, cu termene concrete de realizare.
Sursa foto: Viata-libera.ro