Noutăți

ITM| Rezultatele Campaniei Naționale de supraveghere a pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii pentru trimestrul I din acest an

În primele trei luni ale acestui an, inspectorii ITM Galați au efectuat acțiuni de informare și conștientizare, precum și de verificare prevăzute în metodologia Campaniei Naționale de supraveghere a pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2024,  coordonat de către Comisia Europeană – campania nr. 6 din Programul Cadrul al Inspecției Muncii pe anul 2024.

Prin intermediul acesteia se urmărește conștientizarea și verificarea producătorilor, importatorilor și distribuitorilor implicați, asupra necesității cunoașterii și respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele și regulamentele europene referitoare la introducerea pe piață a produselor, respectiv privind echipamentele electrice de joasă tensiune, echipamentele individuale de protecție, mașinile nerutiere, echipamentele utilizate în atmosfere potențial explozive, explozivii pentru uz civil, motoarele cu ardere internă pentru echipamente mobile, articolele pirotehnice și reducerea emisiilor de zgomot în afara clădirilor.

În trimestrul I 2024 Programul sectorial prevede monitorizarea următoarelor produse:

Legislaţia europeană aplicabilăLegislaţia naţională care transpune legislaţia europeană aplicabilăSectorDescrierea produsului sau categoriei
Dir. 2006/42/CE Dir. 2000/14/CE Regulamentul 2016/1628/UEHG 1029/2008 HG 1756/2006 HG 467/2018Maşini Zgomot NoxeMotocoase, Motofierăstraie, Tocătoare resturi vegetale
Regulamentul 2016/425/UEHG 305/2017EIPîmbrăcămite de protecţie pentru uz profesional pentru protecţia picioarelor corpului şi a mâinilor (fasonator mecanici, măcelari carne, etc.) Trotinete şi Biciclete (căşti, genunchiere, cotiere)
Dir. 2014/35 UEHG. 409/2016Joasă tensiuneAparate de sudură
sursa tabel: Inspectoratul Teritorial de Munca Galati

În primul trimestru al acestui an au fost efectuate verificări la 20 agenți economici. În urma acestor verificări, s-au identificat mai multe nereguli, printre acestea regăsindu-se: lipsa declarațiilor de conformitate, instrucțiuni de utilizare și depozitare și marcaj de conformitate CE, la 7 dintre produsele controlate, fiind aplicate agenților economici distribuitori 4 sancțiuni contravenționale: 2 amenzi în valoare totală de 4.000 lei și 2 avertismente scrise. Agenților economici sancționați le-a fost aplicată și sancțiunea contravențională complementară de retragere de pe piață a produselor neconforme.

A avut loc și o acțiune de informare și conștientizare în ceea ce privește modul de respectare a legislației specifice pentru supravegherea pieței produselor industriale. Au fost prezentate informații specifice în ceea ce privește legislația din domeniul supravegherii pieței pentru mașinile industriale, respectiv verificarea existenței declarației de conformitate, dacă aceasta însoțește produsele, este completă, este redactată/tradusă în limba română, dacă există aplicat marcaj de conformitate CE pe fiecare produs și acesta este lizibil/vizibil/durabil, respectă forma/dimensiunile prevăzute de lege și dacă pe produse sunt aplicate marcaje suplimentare care pot induce confuzii.

Această campanie se desfășoară până la sfârșitul acestui an, în fiecare trimestru fiind verificate produsele/categoriile de produse prevăzute în Programului sectorial al Inspecției Muncii în domeniul supravegherii pieței pentru anul 2024.

Sursa foto: Adevarul.ro

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button