EDITORIAL Aurel STANCU, 11 aprilie 2023
Suntem singura țară din Europa care trăiește o criză a pensiilor speciale datorată dezacordurilor politice foarte pronunțate, temerilor scăpate de sub control și lipsei adoptării unor vederi mai umile în acord cu Dumnezeu. Încotro ne îndreptăm?
Pornind de la această continuă tulburătoare întrebare, zbuciumul mimat de autorități pentru rezolvarea problemei pierde credibilitate iar prestația magistraților devine hilară, absurdă, dușmănoasă și stârnește conflicte naționale. În asemenea condiții, în epoca de azi, a uluirii și a confuziei, aproape nimeni nu mai înțelege evenimentele și consecințele lor și devine imposibil să facem distincția în fărădelege și dreptate. Nu mai există nicio graniță clară care să separe ficțiunea de realitate. Urmează a doua întrebare în gol. Ce ar trebui să facem?
Povestea pensiilor speciale e încâlcită, ticăloasă și în mare parte are un păpușar cu intenții rele împotriva acestei țări. E o amenințare ca și criza ecologică, a armelor de distrugere în masă, inteligența artificială și lepădarea de Dumnezeu. Pentru că anihilează orice speranță de a înțelege sensul vieții, puterea de a remodela și a reproiecta viața. Dincolo de teorie, să intrăm tehnic în materie pentru că cifrele sunt reci și impersonale. Vă vine sau nu să credeți, România se găsește pe locul 1 în lume cu 10. 611 dosare la CEDO. Ca să ne dăm seama de grozăvia acestei statistici, comparăm cu locul 2 și 3. Așadar, pe locul 2 se află Italia cu 39 de dosare!? Pe locul 3 Ungaria cu 38 de dosare! În total pe toate țările europene sunt 966 dosare fără România care singură are de zece ori mai mult decât Europa! Ce poate să ne spună Justiția românească despre această dementă statistică? Pentru că vorbim de demență în clipa de față.
Speriată de amploarea cu care cetățenii români, ca să-și afle dreptatea, asaltează CEDO, Justiția română face înțelegeri cu reclamanții care-și caută dreptatea! Prin aceste înțelegeri, se oferă bani reclamanților pentru a-și retrage dosarele de la CEDO. Nu-i așa că nu știați așa ceva? Numai în 2018 România a fost pe locul 2 la astfel de înțelegeri cu aproape 700 de oferte de plată acceptate. Statul român oferă mai puțin decât ar fi decis CEDO, dar suficient pentru a nu mai împovăra bugetul țării și a-l scăpa de rușinea deciziilor europene. În perioada 2017-2021 România a fost pusă să plătească de CEDO 44 milioane de euro. Vorbim de bani luați din bugetul Statului pentru a se plăti corupția, prostia, nepăsarea, neglijența și mai ales abuzurile și disprețul magistraților față de lege și cetățean. Cifrele acestea năucitoare reprezintă, din punctul meu de vedere, mai mult decât orice alte explicații și justificări, un grav atac la siguranța națională. Da, justiția română în această jalnică democrație originală, a devenit un instrument terorist împotriva cetățeanului român, numai împotriva lui. Sunt câteva motive iraționale. Primul este inamovibilitatea. Ideea a fost bună fără ca noi să bănuim înțelegerea ascunsă diavolicească. Tu nu pățești nimic, îți permiți orice dar faci ce spun eu. Și atunci, pentru proști înființăm CSM, Inspecția Judiciară, instituții de mare onorabilitate care să dea impresia că actul de justiție este urmărit să se îndeplinească întocmai. În fapt, instituții care au rolul, de curând la vedere, să spele toată mizeria magistraților.
Aș dori să nu mai amintesc de moralitatea poruncilor divine ca să nu se creadă că sunt fanatic religios motiv pentru care afirm încă o dată că religia e una și credința în Dumnezeu e cu totul alta. Fără morala biblică, viața nu are sens. Nu mai amintesc de respectarea poruncilor divine dacă asta supără. Subliniez doar că Justiția are rolul esențial să reducă suferința. Pentru asta, toți cei care sunt implicați în actul de justiție precum procuror, judecător, polițist, trebuie să ajungă la o înțelegere profundă a suferinței. Dacă înțeleg cum se provoacă suferința, n-ar mai provoca-o și ei în mod superficial și inutil, fără să le pese de impactul asupra altora. Până și inchizitorii care produceau cu bună știință victimelor enorma suferință foloseau tehnici de desensibilizare și dezumanizare pentru a se distanța de ceea ce fac. Din păcate, astăzi, s-a ajuns la situația imaginabilă în care cei care înfăptuiesc actul de justiție nu mai sunt interesați de consecințe și nu se distanțează de faptele lor. Nu milă, nu remușcare, niciun sentiment de compasiune. E greu să existe dreptate atunci când cel care o are, pierde mereu.
De-a lungul istoriei, oamenii și-au făcut griji că dacă nu avem încredere într-un set de răspunsuri absolute, societatea se va destrăma. Istoria modernă dovedește că o societate de oameni curajoși și dispuși să recunoască ignoranța, trufia, minciuna, crima și să pună întrebări dificile, de obicei este mai prosperă, mai pașnică decât acela care acceptă necondiționat un singur răspuns. În Justiția română inamovibilitatea este unicul răspuns. Din fericire, lumea crede în responsabilitate, nu în lipsa ei. Nu putem trăi fără credință în existența unei puteri superioare care are grijă de lume, îi pedepsește pe cei răi, îi răsplătește pe cei dragi. Logic și rațional este să ne asumăm responsabilitatea pentru tot ceea ce facem și ce nu facem. Nu trebuie să ne rugăm pentru minuni, trebuie să le facem noi.
În acest moment, magistrații români se cred infailibili pe baza conceptului de inamovibilitate. Bun. Care a fost cea mai mare greșeală pe care a comis-o Justiția în viziunea ei asupra actului de dreptate, asupra adevărului? Ce a înțeles ea că a fost greșit?
Dacă nu puteți oferi un răspuns solid la aceste două întrebări, eu personal nu am nici cea mai mică încredere în tine, Justiție română!!! Greșeala noastră ca popor a fost că am acordat prea mare încredere pe o iluzie și vom vedea mâine unde duce excesul de încredere pe un act făcut fără responsabilitate. Iată un exemplu. Patru asociații de magistrați cer Camerei Deputaților să nu se atingă de pensiile lor speciale ci de pensiile militarilor! Vom dezvolta mâine ce consecințe va avea această idee dacă s-ar pune în practică.
Suntem în Săptămâna Mare! Miracolul e instantaneu! Cine știe, poate vom avea parte de o surpriză uriașă și Justiția va da semne că începe Să-L creadă! Amin. (Sursa foto: Monitorul Cluj.ro)