EditorialNoutăți

La Piovra (2)

EDITORIAL Aurel STANCU, 19 iunie 2023

În presa locală s-a distribuit un articol în care se afirmă că „Pucheanu- legături suspecte cu un gălățean, care l-a împrumutat cu 350.000 de lei, fără garanții, pe zece ani”. Cel care l-a împrumutat are un restaurant de fițe pe faleza Dunării din Galați unde vine multă „lume bună”, unde se mănâncă bine și în mediul acesta natural se „împart” diferite afaceri stranii între reprezentanții puterii locale și oameni cu bani în multiple dimensiuni de caractere.

Ce este ilegal aici? După mine, nimic. E o înțelegere între părți, cel care a împrumutat are probabil dovezi că banii lui sunt legali și atunci are dreptul să facă ce vrea cu ei. Cel care i-a luat, ei! aici e o altă poveste. În ce condiții s-ar putea face un împrumut în valoare de 70.000 de euro fără dobândă, fără garanții, cu retur în zece ani? Fiind vorba de un înalt funcționar public, întrebarea trebuie nuanțată. Într-un stat civilizat, așa ceva se anchetează pentru că dl. Pucheanu este însuși primarul Galațiului. Într-un stat civilizat așa ceva nu se întâmplă. În plus, primarul nostru are și alte probleme cu niște conturi răsărite peste noapte. Unul în valoare de 142.542 lei nedeclarați niciodată, deși el apare înregistrat în 2015. Un altul, deschis în 2023, în valoare de 308.431 de lei. Mai sunt și alte întâmplări interesante, dar nici partidul lui și nicio autoritate publică sau de forță nu este preocupată pentru că el e omul puterii! Știți ce înseamnă asta? Să-ți permiți orice pentru ca nu ești  deranjat, deși e limpede că o datorie de acest gen va trebui într-un fel plătită. Pe lumea asta, în vremurile de azi, nimic nu rămâne fără plată. Nici fapta bună, nici fapta rea.

Hai să revenim La Piovra. În film, apare la un moment dat un personaj, un om de mare succes care într-o zi își pierde afacerea. Exact cum spunea Bacalbașa într-o ședință de partid, i s-a aplicat italianului schema. Garda financiară, finanțele, poliția economică, sanepidul italian, banca, într-o singură săptămână îl falimentează complet. Ce să facă omul în situația asta disperată? Cui să i se adreseze? Evident, a sunat la ușa unui cunoscut avocat, unul dintre nașii mafieii siciliene, un om atotputernic și de viață și de moarte. A căzut în genunchi în fața avocatului un „naș” din La Piovra explicându-i toată situația sa. Să zicem că pe omul de afaceri italian îl cheamă Enzo. Padrino îl mângâie pe suflet cu o politețe maximă și îi spune să plece acasă, considerând problema lui rezolvată. „Du-te acasă, Enzo. Fii fericit. Îți vei recăpăta toate înapoi”. În lacrimi, Enzo cade în genunchi, sărută mâna lui Padrino și întreabă “Cum să vă mulțumesc?” „Nu e nevoie de nimic. Între noi, sicilienii de cuvânt, ne ajutăm reciproc.”

Enzo în două zile își deschide din nou restaurantul, are succes nebun și toate îi merg fantastic. Trăiește fericit câțiva ani. Unu, doi, trei, patru, cinci, etc. Într-o zi, îl sună Padrino care îl invită la o cafea. Enzo vine cu sufletul mare și deschis. „Enzo, ești mulțumit? Băiatul tău e mulțumit de slujba la bancă? Fetei îi merge cofetăria? Restaurantul tău e plin în fiecare seară, nu?” „Excelent totul. Ni s-a schimbat viața. Sarut mâna!” răspunde Enzo în timp ce îi săruta mâna binefăcătorului. “Ei Enzo, avem o treabă pentru tine!”, i-a spus Padrino și l-a dat pe mâna unor colaboratori de-ai lui.

O săptămână mai târziu, Enzo călătorea într-o ladă, unde avea câteva găuri ca să poată respira, în hala unui avion cu destinația New York. Acolo, în dimineața următoare s-a urcat într-o mașină luxoasă, purtând în brațe o mitralieră mică  dar foarte puternică. Mașina a oprit în fața unei frizerii unde cinci clienți se tundeau. Enzo coboară fulgerător, deschide focul, le ucide pe cele cinci persoane necunoscute lui, urcă în mașină și dispare. Călătorește înapoi în ladă, de data asta în Sicilia. Astfel, și-a plătit datoria. Poveste autentică, film mare de tot, cu Alberto Sordi în rolul principal.

Care e mesajul întâmplării din La Piovra? Păi orice ar spune dl. primar despre astfel de împrumuturi inexplicabile, nu se poate contesta faptul că trebuie date înapoi. Într-un fel sau altul. Nota de plată vine întotdeauna. E mai certă decât moartea. Dacă primarul nu își va achita acești bani pur și simpu, lucrurile devin interesante. Nu cred că proprietarul  restaurantului de la hotelul Faleza i-a dat împrumut din mărinimie și că n-a contat faptul că îl împrumută chiar pe primar. În La Piovra, asasinatul cu care Enzo și-a plătit datoria, a rămas cu autor necunoscut. Nu știm și nu insinuăm că la fel va fi și în caracatița românească dar insist pe diferența de percepție a unei astfel de tranzacții.

Într-o societate real civilizată, pentru lipsa de explicație a unui asemenea angajament, un om politic își ratează cariera. La Galați, așa ceva stârnește adrenalina bârfei, patima invidiei și înmulțește votul.

Concluzia. Biblia. Romanii 1,2 Versetul 12 “Toți cei ce au păcătuit fără Lege, vor pieri fără Lege; și toi cei ce au păcătuit având Lege, vor fi judecați după Lege”. Tot Biblia. Verset 16. Roman 1,2 „Și faptul acesta se va vedea în ziua când, după Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca prin Iisus Hristos lucrurile ascunse ale oamenilor.”

Sfatul meu: Vă bucurați degeaba. Nota de plată vine.

Sursa foto: open.spotify.com

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button