EditorialNoutăți

Oare, Dumnezeu, îl va mai învia încă o dată pe Iisus?

EDITORIAL Aurel STANCU, 26 aprilie 2023

Odată cu înaintarea în ani a democrației noastre originale, una cu ochii bulbucați de mirare, spaimă, jaf, sărăcie, suprabogăție, jale, mulțumiri, corupție, incompetență, prostie, emoții otrăvite letal, principii virusate, s-au întâmplat două lucruri capitale. Mai întâi s-a consolidat o putere politică și administrativă ostilă poporului până la ură. Apoi cu cât biciuirea populației care votează a devenit mai sângeroasă, supușenia și adulația victimei către călău a crescut periculos. Dacă se continuă așa, nu peste mult timp, nu vom mai avea de ales.

Concret și indubitabil. Pe data de 14 aprilie 2023, Consiliul de Administrație “Apă Canal” Galați a decis majorarea prețului la apă potabilă cu aproape 25 %! Da, ați citit bine. Astfel, un metru cub de apă care era la Galați 11 lei, cel mai mare din țară, va costa de la 1 mai 16 lei, tot cel mai mare din țară. Orașul înconjurat de trei ape, fluviul Dunărea, râurile Prut și Siret, străbătut de un fluviu subteran care trece aproape de noi, are cel mai mare preț la metru cub de apă. Avem Priza Dunării, dar e proprietate privată a fostului Combinat Siderurgic, “crima” lui Nica și Năstase. Nepedepsită.

Pe locul doi la prețul apei în țară este Buzăul cu 14.26 lei la m³, Iașiul cu 14,25 la m³, Brăila cu 13,71 lei  m³ (și aici este Dunărea în marș), Călărași cu 13,61 (din nou Dunăre!). La polul opus , la deal, la șes și la munte e cel mai mic preț! Oradea –  7,56 lei m³, Arad – 7,71 m³, Sibiu – 7,5 m³, Voluntari București – 6 lei m³, Cluj – 9 lei, Timișoara – 10 lei. De ce? Pentru că aici administrația este alta, populația este alta și consecințele, evident, sunt altele.

Dacă nu sunteți convinși de absurdul situației, blând spus, hai să comparăm cu lumea largă. Cel mai mic preț din lume e în Arabia Saudită – 0,03 euro cent, Egipt-0,07 euro cent, SUA – 0,79 cenți și 0,88 cenți în diferite zone iar în Dallas – 1, 23 euro cenți, Montreal – 1 euro, Budapesta – 2 euro, Barcelona – 1, 8 euro, Berlin – 2, 85 euro, Milano – 0,40 cenți. Cele mai mari sunt în Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia cu un euro în plus. La Galați apa costă 3,26 euro m3. E mult și pentru pensiile speciale!

Orice am spune, omenirea constituie acum o civilizație unică. Iar problemele pot fi comparate și rezolvate pe un model  care să nu ducă la rezultate net diferențiate între ele. Conflictul dintre problemele globale și identitățile locale se manifestă acum în cel mai mare experiment multicultural din lume în Uniunea Europeană. Ca să ajungă Barcelona, Berlin, Milano să plătească apa mai puțin decât o plătesc gălățenii și brăilenii, e descurajant pentru sensul existenței Uniunii Europene. Punct.

De ce plătim la Galați și Brăila cea mai scumpă apă, dar murdară, din țară? Multe răspunsuri dureroase. În primul rând vorbim  de o căpușeală politică și administrativă, de un nepotism sălbatic, de un jaf fără rușine, fără frică, a unor indivizi, aceiași de zeci de ani care au pus labele pe zona asta și nu îi mai dau drumul. Pentru a acoperi furturile și incompetența, Apă Canal a luat un credit enorm din bănci, iar pentru a-l achita, se transfera datoria în cârca populației. Ușa acestei instituții care, printre altele, a plătit greșit un milion de lei nerecuperați !? nu e deschisă de nicio autoritate de forță. În niciun caz să nu vă gândiți la DNA Galați. Aici ușile sunt ferecate. La altele este adăugat și raportul Curții de Conturi care spune că nu s-au recuperat de societate 16 milioane de lei, sume datorate de firme ale unor personaje politice. Nicio mișcare în acest sens. În mod normal, Curtea de Conturi trebuie să indice motivul pentru care nu s-au recuperat peste trei milioane de euro și banii să fie imputați Consiliului de Administrație și directorului general. Dar, tăcere.

Așadar, gălățenii vor fi obligați să plătească apa cu 25 % mai mult de la 1 mai și nu se cunosc argumentele acestei uriașe scumpiri cu nefaste consecințe asupra populației  dar și a mediului de afaceri privat. Cum reacționează victimele? Cu capul plecat. Cu limba uscată. Cu buzele cusute. Pare mai aproape de o populație din neolitic decât de una din secolul XXI.

Atât timp cât victimele nu protestează, nu se apără, iubesc și își adulează în continuare călăul, riscăm să ne dezintegrăm ca societate, ca națiune, ca țară și nu băgăm de seamă această maximă amenințare. Purtându-ne astfel, Dumnezeu va deveni surd la toate rugăciunile noastre. Nu, este o glumă. Când sistemul nu este doar ticălos, ci și nemilos și crud iar victimele stau în genunchi fără să se apere, rezultatele vor fi din catastrofă în catastrofă.

Credeți cumva că prin modul cum gândim, cum acceptăm lanțul și biciul, cum ne îndepărtăm de noi  înșine, oare Dumnezeu îl va învia încă o dată pe Iisus? Pentru ce ar face-o? Pentru cine ? (Sursa foto: MS News)

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button