EditorialNoutăți

 Românul actual- primitiv?

EDITORIAL Aurel STANCU, 19 aprilie 2023

Paştele 2023, în călătoria mea din aceasta existenţă, a fost primul când am rămas doar eu cu mine. Cel care a zidit ochiul şi tâmpla, care a construit mâna şi dă suflu gândului, m-a ţinut viu cu respiraţia oprită. Brusc, cu panică, am băgat de seamă că poporul român şi-a obosit viaţa în ultimii 25 de ani, după un efort suprauman prelungit de autoimbecilizare.

Revelaţia în aceste zile de minune mi-a oferit-o un articol semnat de Doru Pop. Atenţie la ce scrie cu mare responsabilitate acest român “ România neamului prost. Oamenii de calitate, bărbaţii curajosi şi femei inteligente, cetăţeni bine educaţi şi formaţi de-a lungul câtorva decenii, au fugit din ţară sau au fost ucişi. Pare o constatare cinică, dar e o realitate tristă. România nu are oameni. Nu are fondul genetic pentru ceea ce este acum”.

Articolul este foarte lung, iar experienţa mea de jurnalist cu o carieră de peste treizeci de ani îl confirmă la virgulă. Ce am dezvoltat noi în  aceşti ani? Remarcabil, valoros, un exemplu, oricare de ținut minte? În această minunată lume nouă prima mare realizare a noastră am demonstrat-o prin neputinţa de a ne adapta la noua societate. Ne-am blocat în matricea noastră. Creierul naţiunii s-a dezechilibrat complet. Oficial trei milioane de români de calitate, bărbaţi, femei şi copii inteligenţi, curajoşi, cetăţeni educaţi formaţi în mai multe generaţii, pur şi simplu, au fugit din ţară sau au fost ucişi. Cifra e conformă statisticilor oficiale dar cifrele neoficiale, mult mai aproape de realitate, arată că din România au dispărut aproape zece milioane de români.

Facem puţină istorie. La începutul secolului trecut am suportat consecinţa tragică a celor două Războaie Mondiale. Sistemul nostru educaţional, instituţional, intelectual, marile noastre valori s-au prăbuşit. A venit perioada stalinistă, odioasă şi criminală. Una de epurare pe criterii de clasă socială, ucigându-se la propriu aproape în întregime elita intelectuală românească. Restul clasei intelectualilor s-a degradat groaznic pe lozinca construirii omului nou. Am pierdut atunci două etnii importante, evreii şi etnicii germani. Un exemplu este Brăila, care în acele timpuri număra treisprezece mii de evrei. La sfârşitul secolului mai existau câteva zeci. Unde e Brăila azi? Pe trecutul acela superb şi glorios, astăzi este o ruşine de oraş.

Cea mai mare golire de populaţie am suportat-o în ultimii 25 de ani. Ce avea mai bun din toate concepţiile şi perspectivele unei analize serioase, a dispărut. Să ne amintim de îndemnul imbecil şi antinaţional făcut de preşedintele ţării, Băsescu, când a zis: “Nu vă convine, plecaţi din ţară!”.  Da, el construia atunci statul poliţist şi mafiot, după  propria-i declaraţie şi îl încurcau oamenii cu coloana vertebrală, cu opinie, îndrăzneţi, cu iniţiative, dornici de efort consistent să salveze ţara. Şi ce a rămas?

Majoritatea oamenilor proşti, răi, trădători, leneşi, hoţi, şarlatani, mincinoşi, nu au plecat din ţară.  La acest moment toate instituţiile statului sunt ocupate de analfabeţi, şmecheri, nesimţiţi care nu respectă nimic și care au înlăturat marele noastre valori cu cinism maxim. Profesorul universitar Doru Pop spune că “am înlocuit neamul bun cu neamul prost, iar neamul prost continuă sa perpetueze”. Trist şi maxim adevăr.

Oare de ce am ajus aici? Pentru că au plecat zece milioane de români deştepţi? Mai există un motiv la fel de important. Am schimbat sensurile biblice ale valorilor umane de esenţă. Am schimbat practic înţelesul, funcţionalitatea şi mersul existenţei noastre. Am trecut de la principii umane la principii inumane. Să luăm câteva exemple. Școala. Am MODIFICAT cuvântul învăţat cu educat. Învăţatul presupunea o construcţie internă a omului care să aibă imaginaţie, visuri, principii morale, curaj, inteligenţă. Educaţia presupune dresură. S-au format nişte oameni care nu ştiu să vorbească, nu au nicio treabă cu ortografia, au un vocabular extrem de redus, limitat în special la înjurături cu izbucniri primitive gen dat cu cuţitul în profesoară, sex în şcoală, consum de droguri, etc. Copiii aceştia cresc, înstrăinaţi de ei înşişi, nepregătiţi pentru lume, usor manipulabili, masă de manevră pentru vot. Părinții , adică familia. Ea nu mai există. Mulţi copii îşi văd părinţii o dată pe an, alţii o dată la câţiva ani, pentru că aceştia sunt plecaţi aiurea în lume. Acum, cei rămaşi în România habar nu au ce înseamnă să fii părinte. Nu ştiu dacă mai există un popor în lume, dar uitându-mă la seriale nu mai există, cu nişte părinţi atât de delăsători, de indolenţi, de nepricepuţi, de răi. Copiii nu primesc de la părinţi nicio responsabilitate. Nu sunt pedepsiţi nici măcar cu vorba pentru fapte grave. Există o destrămare a regulilor clare, chiar biblice, până la cele elementare de bun simţ. Părinţi care se înjură cu copii, care îşi aruncă cuvinte imposbil de admis. Unde e familia de altădată când un copil ştia să zică  “Bună ziua”, “Mulţumesc” şi să nu treacă înaintea unui om în vârstă?

Bunicii. Aproape că nu îmi vine să scriu despre această categorie care are o importanţă fantastică în orice societate. În politica mare din toată lumea, de regulă, liderii sunt trecuţi de 60 de ani. Absolut în toate ţările civilizate şi supercivilizate. Vechile triburi de indieni, de incaşi, aveau înfiinţat un sfat sau un consiliu al înţelepţilor format numai din bătrânii tribului. Cum au ajuns aceşti oameni care au construit cu sacrificii România la un nivel la care actuala generaţie încă nu reuşeşte să o demoleze complet, să se transforme într-o uriaşă masă care decid viitorul ţării şi al restului populaţiei doar dintr-o perspectivă –pensia. Cu tot regretul şi fără teamă de orice reproş afirm, că” bătrânii noştrii“ au devenit insensibili, răi, şi ţin ţara pe loc numai din frustrare şi ranchiună. Cum poţi să fii bunic şi să te bucuri că nu ai copii şi nepoţii acasă considerându-i fericiţi ca slugi ai europenilor! Cum poţi să fi fost un mare intelectual sau un destoinic muncitor şi să îţi votezi zeci de ani încontinuu călăul! Cum poţi, tu care ţi-ai risipit tinereţea construind ţara să nu-ţi pese de viitorul ei! Cu siguranță există și bătrâni minunați care nu se înacdrează în cele de mai sus, dar aceștia sunt foarte puțini. Din păcate.

Alt principiu complet degradabil şi denaturat care produce în societate un seism aproape fatal. Dragostea. În momentul de faţă, sensul acestui nobil cuvânt pe care se bazează biblia e complet falsificat. Dragostea, în societatea actuală,  înseamnă sex de calitate. Nimic altceva. Iată câteva exemple. Profesoară în vârstă de 53 de ani cu doi copii părăseşte soţul de 53 ani luându-şi copii cu ea pentru un bărbat de 32 de ani. Doctoriţă de 40 de ani îşi părăseşte soţul de 40 de ani înginer lăsându-şi copilul pentru unul de 30 de ani cu sexul tare. Din cauza drogurilor, cei doi sunt salvaţi de câteva ori la spital în ultima clipă, iar în final, doctoriţa ,după o dezintoxicare, se întoarce acasă unde nu este primită, găsind locul ocupat. Nu sentimente, nu generozitate, nu respect, nu cuvinte frumoase, doar sex.

Alt exemplu. Religia. În ultimii 25 de ani, în România s-au construit 1400 de biserici şi un singur spital. Ai putea să crezi că românii doresc să fie înmormântaţi frumos, nu să crească sănătos? Susţin în continuare că atât timp cât biserica se manifestă ca o instituţie, nu mai are nicio treabă cu credinţa. Dumnezeu e în noi! Am devenit comozi și nu ne mai rugăm noi singuri, dar avem nevoie de alți oameni și de biserică să se roage în locul nostru . Sigur rugăciunea colectivă este extraordinară, dar trebuie să facem și noi ceva, în loc să așteptăm să ne pice totul din cer. Am crezut că dacă vom construi multe biserici care sunt în general goale, ne-am împăcat cu Dumnezeu şi ne putem permite orice abatere de la cele zece porunci fără să primim nicio pedeapsă. De altfel, după acest Paşte, s-a redeschis disputa modificării sărbatoririi  Paştelui Ortodox. Problema ține de fapt de modul nostru de a ne considera slugi, modern spus vasali. Dacă și biserica devine “vasala”, poporul acesta își pierde identitatea.

Nici măcar nu am încercat să fac un rezumat  la ceea ce domnul dr. conf. Doru Pop a susținut în materialul lui. Pentru că vorba unui fost antrenor de fotbal de la Oţelul “se vede vizibil” cine este poporul român în acest moment. În titlu m-am întrebat dacă românul astăzi a ajuns un primitiv? Mi-e teamă să rostesc  răspunsul pe care toți îl știm definitiv( Sursa foto: eJungla.ro).

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button