Noutăți

„Stradivarius Baroque Tour op. 2” și „Nabucco” în acest weekend la Galați

Încă un weekend dedicat celei  de a XIX-a ediții a Festivalului Internațional „Leonard”, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”. De această dată, weekend-ul va aduce pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați două mari reprezentații.

Pentru început, publicul se va delecta cu un recital nemaipomenit –  „Stradivarius Baroque Tour op. 2”. Acesta va fi susținut de către violonistul Răzvan Stoica alături de pianista Andreea Stoica și de Kamerata Stradivarius Orkest și va avea loc sâmbătă,  11 Noiembrie, de la  ora 19:00.

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști din vremurile de astăzi. Acesta a evoluat ca solist alături de mari dirijori și orchestre de renume mondial, susținând concerte în  importante centre muzicale ale lumii.  A fost desemnat câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava precum și al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani (în 2013), dar, în 2009, a câștigat și Marele premiu al concursului Strad Prize (Salzburg, Austria), în urma căruia i-a fost oferită vioara Stravarius Ex-Ernst 1729.

Despre Andreea Stoica se poate spune faptul că aceasta și-a început cariera muzicală de la 5 ani, atunci când a debutat pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonică. Aceasta este  caracterizată ca fiind o persoană specială prin talentul său dar și virtuozitatea alăturată unei profunzimi emoționale lirice și sensibilitatea interpretărilor sale care i-au adus recunoașterea artistică.

Kamerata Stradivarius Orkest este un ansamblu tânăr și dinamic, format în anul 2010 din dorința violonistului Răzvan Stoica de a aduce pe aceeași scenă sunetul secolului al XVII-lea, prin celebre, apreciate și valoroase viori ale lumii realizate de marii lutieri, aducând astfel în fața publicului un sunet omogen și original. Ansamblul se bucură de o continuă ascensiune, concertând până în prezent în nu mai puțin de 28 de țări din Europa, America și Asia. Kamerata Stradivarius Orkest este într-adevăr unul dintre cele mai valoroase ansambluri instrumentale de la acest moment.

Iar spectacolele nu se termină aici, deoarece duminică, 12 noiembrie, scena teatrului din Galați va aduce opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi, de la ora 18:30. Astfel, pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” va fi redată o poveste despre dragoste, război, credință și triumf. 

Opera „Nabucco” scrisă în anul 1841, reprezintă un moment important al începuturilor creației verdiene. În aceea perioadă, compozitorul, încă tânăr, suferise în câteva luni o crâncenă lovitură a destinului: cei doi copii și apoi soția sa, Margherita, muriseră. Suferința îl adusese în pragul disperării și al renunțării la a mai compune, dar propunerea directorului Teatrului La Scala, Bartolomeo Merelli, care îi predă libretul operei Nabucodonosor scris de Temistocle Solera, îi va schimba întreaga viață. Discursul muzical organizat în ritmuri de marș, tempourile rapide, folosirea cu precădere a instrumentelor de suflat de alamă în orchestrație a însuflețit generații de spectatori.

La pupitrul dirijoral, va fi maestrul Traian Ichim (Brașov), iar publicul va putea urmări în distribuție, alături de tânăra echipă a Teatrului, interpreți de marcă.  

Sursa foto: Teatrul National de Operă și Operetă „Nae Leonard”

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button