EditorialNoutăți

Trufie și pedeapsă

EDITORIAL Aurel STANCU, 23 iunie 2023

Incredibilul final al partidei de fotbal pentru calificarea la Europene, Elveția-România, pentru mine nu a fost o surpriză, întrucât înainte de meci antrenorul elvețian a umilit echipa noastră națională considerând echipa lui net superioară: “Suntem favoriți cert, nu avem probleme cu România!”. Declarația elvețianului plină de emfază, chit că avea dreptate, m-a deranjat foarte mult. Totuși o brumă de respect, chiar formal, putea fi o dovadă a unui act de educație, de bun simț și de măsură. Dar superioritatea unui trufaș, mai ales a occidentalilor în relația cu noi românii, nu are limite și încalcă orice normă de  comportament biblic.

În asemenea condiții a început meciul. Până la pauză, noi nu am dat un șut la poartă, am fost doar jaloane pentru jucătorii elvețieni care ne-au călcat în picioare și au înscris două goluri. Putea fi 7-0. Televiziunea elvețiană îl prezenta mereu pe antrenorul lor care se uita la meci amuzat și disprețuitor. A fost clipa când am început să mă îndoiesc că vom pierde meciul. Pe urmă, antrenorul a scos șase titulari și a băgat șase rezerve de parcă juca cu echipa noastră de tineret. Umilință totală pentru noi. Evident că acolo unde oamenii au activitate importantă, apare și Dumnezeu. EL nu este nici român, nici elvețian, nici turc, nici american, EL este divinitatea care nu suportă deloc încălcarea Bibliei.  Proverbe 16.18. Mândria merge înaintea pieirii și trufia merge înaintea căderii.

Finalul nebun a făcut ca noi să egalăm în ultimele două minunte, să îi lăsăm pe elvețieni să vorbească singuri. Atitudinea îngâmfată a antrenorului elvețian a dus la pedeapsa asta care e destul de rea pentru că îi încurcă pe elvețieni în calculele calificării. Dar a apărut un alt gen de trufie, aia pur românească. Antrenorul Iordănescu parcă a văzut alt meci: “Suntem pe drumul cel bun!”. Adică nu am legat trei pase consecutive, am scăpat de vreo 7-8 goluri, tactic am jucat greșit, jucători asezați aiurea, selecția dubioasă, un platou întreg de prostie a antrenorului român dar și al federației plus interese meschine! Totuși suntem pe drumul cel bun, nu?  La noi, și când furăm,  mizele sunt mici! Și asta e trufie, d-le Iordănescu, dă-o jos repede de pe tine ca să nu pățesti la fel ca antrenorul elvețian. A doua zi, scenariul s-a repetat. Tot meci de calificare Moldova-Polonia, tot trufia aia obraznică, nelimitată, fără frică de nimic. Polonezii, cu marea lor echipă condusă de celebrul Lewandowski , conduc la pauză cu 2-0. Meci ușor, la discreția polonezilor. Antrenorul lor scoate jucătorii buni, bagă rezervele, moldovenii prind aripi și întorc rezultatul în mod inimaginabil câștigând meciul cu 3-2. Aceeași trufie, aceeași pedeapsă.

Știrea următoare este tragică. În lume, bogătașii se întrec în tot felul de extravaganțe, aroganțe și lucruri  inutile și de neînțeles. Astfel, un grup de cinci miliardari în euro care nu mai aveau ce face cu banii, deși puteau înfăptui foarte multe în vremurile acestea de criză, aleg o idee prostească. Doar trufia banului poate să determine pe cineva să facă așa ceva. Cei cinci miliardari se îmbarcă pe un submersibil și coboară  la patru mii de metri adâncime cu intenția de a ajunge lângă celebra navă Titanic scufundată tot după o înfruntare obraznică a lui Dumnezeu.  Submarinul se numește Titan, un nume la fel de agresiv și este unul nesigur pentru că proiectarea lui a fost una experimentală și cu probleme, aparatul nefiind testat iar specialistul care a atras atenția asupra acestui mare pericol a fost concediat în 2018. Hubloul submarinului e proiectat să poată rezista la o mie trei sute de metri  adâncime, dar miliardarii, prea bogați ca să le fie frică de ceva și afaceriștii prea lacomi ca să țină cont de o eventuală catastrofă, încearcă să ajungă la patru mii de metri adâncime. Banii au convins și constructorul și afaceriștii și pe cei cinci miliardari să se creadă egalii lui Dumnezeu! Trufași, dar idioți. Evident, are loc catastrofa, submarinul a fost dat dispărut, s-au găsit niște resturi și oficial, cei cinci miliardari sunt morți. Dacă vă puteți imagina, fiul unui miliardar mort în adâncul oceanului în timp ce navele de salvare îi căutau tatăl, el s-a dus la discotecă să se distreze! Ce lume trăim! Ce lume am construit! Cu lepădare de Dumnezeu, de suflet, de idealuri! În căutare de bani, cu pofte oarbe, cu patimi demente! În căutare de glorie  nedreaptă și cu o imensă prostie.

Biblie. Timotei 6 vers 10. Căci iubirea de bani este rădăcina tututor relelor; și unii care au umblat după ea, au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu o mulțime de chinuri.

Trufie și pedeapsă.

Sursa foto: digisport.ro

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button