Noutăți

Un nou vernisaj de excepție la Muzeul de Artă Vizuală din Galați

Este vorba  despre Vernisajul expoziției „Lola Shmierer Roth. Particularitățile unei opere variate”.  Știm cu toții că lumea artei este una plină de mistere, de lucruri necunoscute, dar totodată este una plină de culoare, imaginație și de o poveste. În cadrul vernisajului organizat cu ocazia celebrării celor 130 de ani de la nașterea Dorotheei (Lola) Schmierer Roth, iubitorii de artă vor avea ocazia de a vedea lucrări de pictură și grafică din colecția muzeului, acestea ajungând în posesia lui încă din anul 2003, atunci când fiica artistei, Anne-Louise Roth și soțul ei, Alexandru Cezar Ionescu, donează un număr important de obiecte de artă muzeului gălățean.

Dar haideți să aflăm câteva detalii despre viața artistei oferite de către muzeograful Cristiana Culiță

Personalitate importantă a vieții aristice din secolul XX, Lola Schmierer Roth vine pe lume la Galați, drept cel de-al treilea copil al soților Sylvia Schmierer (fiică a cunoscutului reputat lingvist și academician Heimann Hariton Tiktin, președintă a „Societății de binefacere a Doamnelor israelite gălățene pentru ajutorarea văduvelor și orfanilor din Galați” și întemeietoare a „Școlii Particulare Israelito-Române de Fete”) și Ludwig Leopold Schmierer (deținător al societății comerciale armatoare „M. Schmierer & Co” și consul onorific al Țărilor de Jos la Galați).

Pentru început, Lola Schmierer Roth, timp de doi ani, ia lecții de desen, anatomie și perspectivă cu pictorul italian Antonio Zumino, ca mai apoi să viziteze constant Viena și Berlinul unde studiază cu gravorul secesionist Hermann Struck.

La Paris, timp de câteva luni urmează Academié Julian, urmând ca în perioada următoare să se stabilească la Berlin, unde prin frecventarea expozițiilor importante pe care secesioniștii le organizau, artista avea să fie puternic influențată de efervescența și dinamismul scenei artistice. Tot la Berlin studiază la școala particulară destinată pictorițelor, școală pe care pictorul și gravorul Lovis Corinth o întemeiază. Ion Theodorescu Sion este cel care o ghidează pe Lola timp de doi ani, întoarsă la Galați, dincolo de evidenta influență exercitată asupra creației acesteia, mărturie legăturii lor stând portretul acesteia realizat de Sion, prezent în expunerea permanentă a muzeului nostru. Anii de după Primul Război Mondial o poartă alături de bunicul matern, în vizitarea unor importante capitale europene, continuând astfel preocuparea-i constantă în cunoașterea artei. Alături de pictorul și gravorul expresionist Willy Jaeckel studiază întoarsă din nou la Berlin. Académie Ranson definește o noua etapă a Lolei la Paris, întâlnindu-l aici pe influentul profesor Roger Bissière, etapă urmată de perioade de studiu cu André Derain.

După ce i se impune să nu mai participe la viața publică, aceasta găsește o nouă înclinație

Pe lângă semnătura de pe operele de pictură, aceasta îmbină arta desenului cu predarea unor cursuri de  desen și istoria artei, asta după ce nu mai are dreptul de a mai participa la viața publică.
Silită să se adapteze unei vieți total opuse, în anul 1940, aceasta rămâne fără dreptul de a mai participa la viața publică. Astfel, Lola Schmierer Roth se axează pe viața pedagogică unde predă  cursuri de desen și istoria artei la Liceul de fete al Comunității evreiești din Galați, corespondează și continuă să picteze și să se adapteze la o viață modestă.
Prin revizitarea Lolei Schmierer Roth se are în prim-plan readucerea operei și personalității artistice a acesteia, cu ocazia celor 130 de ani de la naștere, după două expoziții organizate de Muzeul gălățean, prima în anul 1972 îngrijită de muzeografa Natalia Buciac, iar cea de a doua, în anul 2014 semnată de muzeografa Mariana Tomozei Cocoș.

Donația cu o mare valoare sentimentală „Anne-Louise Roth și Alexandru Cezar Ionescu”are ca scop familiarizarea publicului cu o personalitate remarcabilă a artei gălățene, cu opera și viața acesteia, reflectate  în realitățile sociale ale vremurilor trăite.

Pentru a afla întreaga poveste a vernisajului, iubitorii de pictură și toți cei interesați sunt invitați pe data de 09 august 2023, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați, pentru a afla toată povestea din spatele unor opere de artă ce poartă semnătura Lola Shmierer Roth.

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button