Noutăți

Vas de ceramică inedit inspirat din basmul lui Creangă

În luna decembrie, la Muzeul de Istorie din Galați „Paul Păltănea” din Galați, va fi expus un obiect cu o însemnătate deosebită, realizată de meșterul  Constantin Colibaba. De ce este un vas de ceramică inedit? Ei bine, vasul de ceramică va fi ilustrat cu o scenă din basmul lui Ion Creangă, și anume „Capra cu trei iezi”. Vă sună interesant, nu?

Potrivit muzeografului,  Ionela Daniela Antohe,  cel care a donat colecția, cea din care face parte vasul de ceramică, este nimeni altul decât Constantin Colibaba.

Ionela Daniela Antohe mai spune despre această expoziție că:

“Vasul, care face parte din colecția donată de colecționarul ing. Radu Moțoc, a fost realizat în stilul Kuty, iar tehnica de ornamentare diferenţiază acest tip de ceramică de cea smălţuită. La ceramica de tip Kuty, înainte de prima ardere, are loc conturarea prin incizie în „angobă” a desenului. După prima ardere urmează aplicarea vopselelor, apoi vasele sunt smălţuite şi arse din nou. Registrul decorativ central redă într-o manieră naivă dar sugestivă basmul „Capra cu trei iezi”, scris de Ion Creangă. Mai precis, scena surprinde momentul în care capra pleacă pe o alee îngustă, iar lupul se apropie pe furiş de casa unde iezii au rămas singuri şi sunt în pericol.”

Gălățenii pot admira acest obiect unic pe tot parcursul lunii decembrie la Secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2Bis, vizavi de Biserica Greacă, de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00.    

Sursa foto: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați

RTV

https://www.rtvgalatibraila.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button