
EDITORIAL Aurel STANCU, 31 martie 2023
De un an de zile mă obsedează vorbele Înaltpreasfântului Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos Galați-Brăila care mi-a spus apăsat ,în plină slujbă de Sfântul Spiridon, în timp ce împărțea pâine la enoriași, în mijlocul Catedralei din Galați, ținându-mă cu putere de mână: “FII BUN, FII BUN, FII BUN”.
Mi-a repetat acest îndemn biblic unul care, în esență, transmite un mesaj tulburător al lui Iisus: Să fim buni cu toți vrășmașii! Mărturisesc cu frică, faptul că este singurul lucru din Biblie pe care nu-l accept în totalitate, nici pe aproape chiar! Pentru că, dacă rămân bun necondiționat, rămân și drept? Oare omenirea a înțeles corect acest mesaj? Pentru că eu cred că în îndemnul de“a fi bun” există și opțiunea să dăm ce merităm celui care ne-a neîndreptățit. Adică, să ne căutăm dreptatea!
Oamenii au această abilitate periculoasă. Cineva spunea remarcabila de a ști și a nu ști în același timp. Granița dintre ficțiune și realitate poate fi estompată cu mai multe scopuri începând cu “de dragul distracției până la supraviețuire”. Iată un exemplu.
Excepțională, curajoasă, om cu inimă curată, cu dragoste de țara onestă, cu spirit de sacrificiu, judecătoarea Adriana Stoicescu se revoltă:“ Justiția nu înseamnă pensii și salarii”. Aici, putem spune că doamna judecătoare are perfectă dreptate, știm sigur asta, aducem un milion de argumente. Da, putem spune că afirmația imperativ formulată este complet greșită. Alte milioane de argumente. Alexandra Stoicescu continuă ” Circul pensiilor și salariilor nu face altceva decât să ne ducă și mai jos în ochii oamenilor, care nu văd în noi decât niște îmbuibați, care abia așteaptă să plece.”.
Traduse, aceste afirmații ale onorabilei judecătoare ne duce direct la ideea de a fi bun. Adică, bunătatea ar trebui să existe în orice condiții indiferent de situație! Eu zic că nu. Putem fi buni, reclamându-ne dreptatea furată, umilită și batjocorită?!
Mai întâi cifrele. Avem 5 milioane de pensionari, iar pensia medie este de 1.855 lei. La nivelul județelor, în Teleorman, 10 salariați plătesc pensia la 15 pensionari , în Ilfov 10 salariați achită pensiile a patru pensionari. Acestea sunt informații de la Institutul Național de Statistică. Pensiile sunt o mare problemă în toată Europa. Franța este revoltată din cauza planurilor de ridicare a vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani. În Spania, pragul de pensii este de 65 de ani. Mărimea pensiei în cazul Spaniei echivalează cu 80 % din venitul net înainte de pensionare, față de 74% din Franța, iar în țările OCDE e de 62 %. În Spania sunt trei persoane active la un pensionar dar , se spune că până în anul 2050 acest raport de dependent va fi doar de 1,7 %.
Cum e în România? Să încep cu un exemplu clasic de la marele Combinat Siderurgic Sidex din Galați. Vasile Lazar, un maistru electrician de geniu, a ieșit la pensie după 31 de ani lucrați la Oțelărie încadrată în grupa I de muncă cu o pensie de 3.890 lei. A lucrat în fața convertizoarelor, în interiorul acestuia temperatura ajungând la 1.800 de grade, iar în exterior aproape la 1000 de grade. O MIE DE GRADE! La Hala Pregătitoare Lingouri, siderurgiștii lucrau pe o platformă atât de caldă încât bocancii lor, care aveau o talpă de lemn de 15 cm, atunci ei când pășeau, scoteau scântei. Autoritățile au adus condamnați din pușcării să lucreze acolo. Li se scădeau zile numeroase din pedeapsă, oferta fiind extrem de atrăgătoare. Dar locurile de muncă li s-a părut groaznic și au refuzat, pur și simplu, să lucreze acolo. Maistrul Vasile Lazăr , în 31 de ani de activitate, a devenit aproape indispensabil pentru oțelărie. Au fost cazuri când la avarii grele a lucrat 52 de ore fără să doarmă, el și echipa lui. Ei bine, sacrificiile astea care au însemnat multe, multe milioane de euro la bugetul țării a fost răsplătit cu o pensie de 3.890 de lei/lună.
E inutil să mai prezint topul pensiilor speciale din România. Totuși, hai să amintesc câteva: 42.385 de lei; 43.259 de lei; 44.143 de lei; 46.610 de lei; 50.359 acestea fac parte din Top 10 pensii speciale lunare.
Cu tot respectul, diferența este uriașă, neîntâlnită în Europa! Întrebarea cheie este “De ce?” Înțeleg, salariile și pensiile trebuie să exprime munca, importanța ei și sacrificiul uman pentru îndeplinirea acesteia. Hai să exemplificăm. Patru judecători de la Curtea de Apel Galați, în diferite complete de judecată la Instanța Civilă, pe rând, au stabilit că fișele de mai jos cu drept de semnătură într-o reputabilă bancă din România, aflată în top 10 mondial pentru siguranță , sunt legale. Priviți-le atent!


Stați, nu vă minunați! E ca la plugușor. Și Parchetul pe lângă Judecătoria și cel de pe lângă Tribunalul Galați a considerat că, deși fișele sunt falsificate grosolan, nu au produs efecte juridice deoarece fișa în copie nu este falsificată, de noapte minții.
Spre onoarea lor, alte trei complete de judecată de la Instanța Penală a Judecătoriei Galați au întors la cercetare acest dosar neacceptând batjocura neîndeplinirii actului de justiție. Ce au făcut procurorii? Au refuzat să execute dispozițiile judecătorului de cameră preliminară, mai mult criticându-l. Vă puteți imagina așa ceva? Acești magistrași intrați în Parteneriat cu infractorii se luptă cu colegii lor onești apărând cu dinții nedreptatea și infracțiunea! Ce să mai înțeleagă omul simplu? Nu numai fișele respective sunt în discuție. Nu există niciun document, niciunul. Și era nevoie în mod obligatoriu de o hotărâre AGA a asociaților, fiind vorba de specimenul de semnătură al unei societăți, și cu toate că banca recunoaște că reactualizarea fișei cu specimene de semnături s-a efectuat prin încălcarea normelor bancare, acești procurori refuză să analizeze cel mai important lucru: cum s-a înființat fișa cu specimene de semnături? De ce și de către cine? Dar nu în ultimul rând în folosul cui?
Da, doamna judecător Adriana Stoicescu, din păcate, majoritar, sistemul de justiție astăzi înseamnă doar pensii și salarii. De ce? Simplu. Pentru că datorită sumei uriașe pe care magistrații o primesc necondiționat, acesția simt nevoia și 70% dintre ei asta fac, să fie loiali unui stat infractor! Prin acest tip de loialitate poporul român este nedreptațit într-un sens faptic foarte real. De aceea politicienii nu vor ca Justiția să funcționeze ca în Occidentul civilizat, pentru că așa cum funcționează acum, cu răsplata pe măsură, este instrumentul perfect de tortură a unui popor nefericit și imbecilizat cu bună știință. Trăim într-o celulă singuratică, român cu român. Așa că nu ne puneți pe noi să alegem între Iisus și Baraba.